Videot

  • Verottaja aina puhuu hankintamenosta, mikä se on?
    Jos verottajan termit eivät ole tuttuja niin hankintameno voi olla tuntematon käsite. Verottajan sivuilla lukee usein että ”lisätään hankintamenoon”. Tämä on asuntosijoittajalle tärkeää tietää, sillä lause ”lisätään hankintamenoon” viittaa myös siihen, että ko. kuluja ei saa vähentää vuokratuloista vaan ne saa vähentää vasta kun asuntoa myydään. Miten tämä liittyy hankintamenoon? Asuntoasiaa -webinaarit on rakennettu niin,… Lue lisää: Verottaja aina puhuu hankintamenosta, mikä se on?
  • Mitä yhtiöjärjestyksestä pitäisi katsoa?
    Tiesitkö että joskus täysin samankokoisista asunnoista toinen voi joutua maksamaan enemmän samasta taloyhtiöremontista kuin toinen? Mistä tietää voiko taloyhtiössä tupakoida? Vastaukset näihin ja muutamaan muuhun asiaan löytyy taloyhtiön yhtiöjärjestyksestä. Videolta pääsi muuten täysin unohtumaan eräs tärkeä seikka – nimittäin yhtiöjärjestyksestä voi lukea myös kohdistuuko asuntoon lunastusoikeutta. Yhtiöjärjestyksen ja muiden taloyhtiön papereiden saloja käymme läpi myös… Lue lisää: Mitä yhtiöjärjestyksestä pitäisi katsoa?
  • Vuokralaisen loppusiivous – mitä olen oppinut?
    Vuokralaisen loppusiivous tekemättä – mikä avuksi? Mitä loppusiivous edes tarkoittaa? Suurimmat ongelmat johtuvat kokemukseni mukaan nimenomaan siitä, että vuokranantaja ja vuokralainen ovat eri mieltä loppusiivouksen jäljestä. Olen tässä vuosien varrella kokeillut erilaisia taktiikoita näiden näkemysten kuilun pienentämiseksi ja nykyään onnekseni vuokralaisten loppusiivoukset ovat lähes aina odotusteni mukaisia. Mitä olen oppinut? Olethan jo tutustunut Asuntoasiaa -webinaareihin?… Lue lisää: Vuokralaisen loppusiivous – mitä olen oppinut?
  • Luottotiedoton vuokralainen
    Luottotiedoton vuokralainen voi olla muuten aivan täydellinen vuokralainen ja itse hyväksyn merkinnät vuokralaisen luottotiedoissa. Hyväksyn merkinnät kahdesta syystä, mutta haluan tehdä sen turvallisesti ja pienellä riskillä. Mitkä ovat syyt ja mitä ehtoja asetan luottotiedottomalle vuokralaiselle? Huono vuokralainen voi pahimmassa tapauksessa viedä kaikki tuotot vuosiksi ja siksi vuokralainen onkin yksi asuntosijoittamisen suurimmista riskeistä. Webinaarissa 08 –… Lue lisää: Luottotiedoton vuokralainen
  • Parhaat asuntosijoituskirjat
    Asuntosijoituskirjat eivät ole Suomessa vielä kovin yleisiä, mutta niitä löytyy jo muutama ja lisää tulee koko ajan. Minulta aina joskus kysytään että mitä kirjoja suosittelisin asuntosijoittajalle. Päätiin koota listan parhaista (ja oikeastaan ainoista) suomalaisista asuntosijoittajan kirjoista, jotka ovat must read kaikille asuntosijoittajille. Koska asuntosijoittamiseen liittyviä kirjoja ei Suomessa ole kovin montaa, päätin lisätä listalleni myös… Lue lisää: Parhaat asuntosijoituskirjat
  • Huono taloyhtiö vai vain huonoa tuuria?
    Huono taloyhtiö olisi minulle yksi harva syy myydä asunto ja minulla on itse asiassa yksi asunto, jonka myyntiä mietin lähes joka kuukausi. Asunto on ihan kiva ja hyvällä paikalla. Se valmistui 2018 ja on jo nyt nostanut arvoaan ihan kivasti. MUTTA. Taloyhtiö. Taloyhtiön kanssa on ollut jos jonkinlaista (kallistakin) ongelmaa. Onko kyseessä huono taloyhtiö vai… Lue lisää: Huono taloyhtiö vai vain huonoa tuuria?
  • Asunnon ostaminen näkemättä
    Asunnon ostaminen näkemättä herättää monissa ymmärrettävästi epäluuloja. Joskus se saattaa olla välttämätöntä tai jopa haluttavaa jos esimerkiksi oma sijoitusalue sijaitsee kaukana tai aikataulut eivät natsaa. Tällä videolla kerron miten itse olen ostanut kaikki asuntoni ilman että olisin itse käynyt paikan päällä. Asuntojen ostaminen ja hallinnointi kauempaa non yksi lempiaiheistani ja siitä voisin puhua vaikka kuinka… Lue lisää: Asunnon ostaminen näkemättä
  • Mitä vuokravakuudesta voi vähentää?
    Mitä vuokravakuudesta voi vähentää? Vakuus on se summa, jonka vuokralainen maksaa vuokranantajalle tavallaan pantiksi, mikäli asunnolle esimerkiksi sattuisi jotain tai vuokria jäisi maksamatta. Vakuutta ei kuitenkaan aina välttämättä anneta rahan muodossa (esim Kelan maksusitoumus). Mitä kaikkea siitä voi vuokrasuhteen päätyttyä vähentää? Vuokavakuudesta puhuttaessa kannattaa muuten mielummin käyttää pelkkää sanaa ”vakuus” jotta kaikki osapuolet ymmärtävät että… Lue lisää: Mitä vuokravakuudesta voi vähentää?
  • Myyjä ja ostaja ovat yhdessä vastuussa vastikerästeistä
    Myyjän vastikerästit asuntoa ostettaessa saattavat yllättää. Tiesitkö, että jos olet ostamassa asuntoa jossa myyjällä on vastikerästejä, sinä ja myyjä olette yhteisvastuussa näistä rästeistä viimeiseltä 6 kuukaudelta? Olethan jo tutustunut Asuntoasiaa -webinaareihin? Webinaarit ovat 1,5 tunnin pituisia syväsukelluksia aina tiettyyn asuntosijoittamisen aihepiiriin. Asuntoasiaa -webinaarit on rakennettu niin, että jokainen webinaari sisältää kustakin aiheesta kaiken mitä sinun… Lue lisää: Myyjä ja ostaja ovat yhdessä vastuussa vastikerästeistä
  • Valmiiksi vuokratun asunnon ostaminen
    Mitä pitää ottaa huomioon jos asunto josta olet kiinnostunut on jo valmiiksi vuokrattu? Video käsittelee valmiiksi vuokratun asunnon ostamista ja käy läpi asioita, jotka on hyvä muistaa kun ostat valmiiksi vuokratun asunnon. Mitä vuokrasopimukselle tapahtuu? Mitä sinun pitää tehdä? Täytyykö sinun tehdä uusi vuokrasopimus? Olethan jo tutustunut Asuntoasiaa -webinaareihin? Webinaarit ovat 1,5 tunnin pituisia syväsukelluksia… Lue lisää: Valmiiksi vuokratun asunnon ostaminen
  • Kannattaako taloyhtiölaina maksaa pois?
    Kannattaako taloyhtiölaina maksaa pois? Asiaan liittyy muutama näkökulma, mutta asuntosijoittaja saattaa saada suuren veroedun maksaessaan taloyhtiön kerralla pois riippuen taloyhtiön kirjanpitotavasta. Joissain tapauksissa veroedun saa vain jos taloyhtiölainaa maksetaan kuukausittain pois. **Tämä oli toinen otos samasta asiasta ja pari asiaa unohtui tältä toiselta videolta: 1. Jos otat pankkilainan ja maksat sillä yhtiölainan takaisin, on sinulla… Lue lisää: Kannattaako taloyhtiölaina maksaa pois?
  • Sijoitusasunnon remontointi, miten itse remontoin?
    Sijoitusasunnon remontointi voi joskus olla haastavaa, sillä hinta-laatu -suhteen tulee olla kohdillaan. Itselleni on vuosien mittaan kertynyt tietty rutiini remonteissa ja olen löytänyt itselleni sopivimman kaavan remontoida sijoitusasunnot. Pyrin tekemään mahdollisimman hyvää mahdollisimman edullisesti kunnostaen olemassa olevaa ja välttäen täyttä uusimista. Videolla kerron tarkalleen mitä yleensä remontoin kun remonttiin ryhdyn. Olethan jo tutustunut Asuntoasiaa -webinaareihin?… Lue lisää: Sijoitusasunnon remontointi, miten itse remontoin?
  • Yksiö vai kaksio? Vai jopa kolmio?
    Yksiö vai kaksio? Siinäpä kysymys. Mikä on paras sijoituskohde, yksiöt, kaksiot vai vieläkin isommat? Mihin itse sijoitan? Alunperin ajattelin että ainoa vaihtoehto on putkiremontoitu yksiö Tampereen keskustasta. Ajattelin aluksi myös että sijoitusasunnon pitää aina olla yksiö, sillä niissä tuottoprosentit ovat parhaimmat. En kuitenkaan ajatellut prosessia ihan loppuun asti ja nyt kyse ei ole enää siitä… Lue lisää: Yksiö vai kaksio? Vai jopa kolmio?
  • Uudiskohteiden lyhennysvapaat – mitä mieltä olen?
    Uudiskohteiden lyhennysvapaat tulevat automaattisesti tänä päivänä lähes aina mukaan pakettiin kun ostat uudiskohteen. Lyhennysvapaa jakso on useimmiten 2-5 vuotta ja tänä aikana ostaja maksaa yhtiölainasta vain korkoja – ei siis lyhennä yhtiölainaa ollenkaan. Uudiskohteiden lyhennysvapaat johtavat näinollen tietenkin parempaan kassavirtaan, mutta onko tämä systeemi silti hyvä juttu meille asuntosijoittajille? Olethan jo tutustunut Asuntoasiaa -webinaareihin? Webinaarit… Lue lisää: Uudiskohteiden lyhennysvapaat – mitä mieltä olen?
  • Asuntosijoittamisen aloittaminen osa 9: Vuokraaminen
    Vuokraaminen ja ylipäätään hyvä vuokralainen ovat yksi asuntosijoittamisen tärkeimpiä komponentteja. Kaikessa riskinhallinnassa on kyse siitä, että et menetä rahojasi. Valitsemalla hyvän vuokralaisen voit merkittävästi pienentää asuntosijoittamisen riskiä. Miten vuokrataan asunto? Mitä vuokrailmoituksessa pitäisi olla? Mitä ilmoituksen julkaisemisen jälkeen tapahtuu? Huono vuokralainen voi pahimmassa tapauksessa viedä kaikki tuotot vuosiksi ja siksi vuokralainen onkin yksi asuntosijoittamisen suurimmista… Lue lisää: Asuntosijoittamisen aloittaminen osa 9: Vuokraaminen
  • Miten yrityksen luottotiedot tarkistetaan?
    Miten yrityksen luottotiedot tarkistetaan? Sijoitusasunto maksaa hinnasta huolimatta paljon, joten meitä pitäisi kiinnostaa kuka siellä asuu. Vuokralainen ei aina ole yksityishenkilö, se voi myös olla yritys. Jos vuokralaisena on yritys, voiko sen luottotiedot tarkistaa samaan tapaan kuin yksityisen henkilön luottotiedot? Miten se tehdään ja paljonko se maksaa? Onko siitä samanlailla hyötyä? Luottotietojen tarkistaminen on vain… Lue lisää: Miten yrityksen luottotiedot tarkistetaan?
  • Miten taloyhtiön remontit makseteaan?
    Miten taloyhtiön remontit makseteaan? Taloyhtiön remontit maksavat osakkaat – eli asuntojen omistajat. Kun taloyhtiö tekee remontin (esim putkiremontti), se ottaa yleensä pankista lainan. Miten laina jaetaan osakkeiden kesken ja miten sitä maksetaan takaisin? Olethan jo tutustunut Asuntoasiaa -webinaareihin? Webinaarit ovat 1-3 tunnin pituisia syväsukelluksia aina tiettyyn asuntosijoittamisen aihepiiriin. Asuntoasiaa -webinaarit on rakennettu niin, että jokainen… Lue lisää: Miten taloyhtiön remontit makseteaan?
  • Miten uudiskohteen vakuusarvo lasketaan?
    Uudiskohteen vakuusarvo on mielenkiintoista tietää jos olet aikeissa tarjota uudiskohdettasi pankkiin vakuudeksi lainaa vasten. Itse asiassa uudiskohteen vakuuden laskeminen ei eroa mitenkään vanhan kohteen vakuuden laskemisesta, uudiskohteissa on vaan yleensä yhtiölainaa, mikä vaikuttaa olennaisesti vakuusarvoon. Kaikkien yhtiölainallisten kohteiden vakuusarvo lasketaan siis samalla tavalla. Miten uudiskohteen vakuusarvo lasketaan? Olethan jo tutustunut Asuntoasiaa -webinaareihin? Webinaarit ovat 1,5… Lue lisää: Miten uudiskohteen vakuusarvo lasketaan?
  • Asuntosijoittajan oman pääoman tuotto
    Asuntosijoittajan oman pääoman tuotto (eli paljonko rahaa teet sijoittamallasi omalla rahalla) on yksi komponentti asuntosijoittamisen kannattavuuslaskelmasta. Esimerkiksi pörssiin sijoitetaan pääasiassa vain omalla pääomalla, joten tuotot on automaattisesti myös oman pääoman tuottoja. Kun asuntosijoittaja laskee vuokratuottoa perinteisellä kaavalla ((vuokra-vastike)*12/asunnon velaton hinta) laskee hän tuottoa sekä omalle, että pankin rahalle (asuntoja harvemmin ostetaan pelkästään omalla rahalla). Perinteinen… Lue lisää: Asuntosijoittajan oman pääoman tuotto
  • Yrityksen lainan takaaminen
    Oman yrityksen lainan takaaminen on kaksijakoinen juttu, sillä viime kädessä sinä takaajana olet vastuussa yrityksen lainoista, koroista, perintäkuluista ym. Onko olemassa tilanteita, joissa se kannattaa? Olethan jo tutustunut Asuntoasiaa -webinaareihin? Webinaarit ovat 1,5 tunnin pituisia syväsukelluksia aina tiettyyn asuntosijoittamisen aihepiiriin. Asuntoasiaa -webinaarit on rakennettu niin, että jokainen webinaari sisältää kustakin aiheesta kaiken mitä sinun tarvitsee… Lue lisää: Yrityksen lainan takaaminen
  • Oman asunnon ostaminen – mitä pitää ottaa huomioon?
    Oman asunnon ostaminen on pikkuisen eri juttu kuin sijoitusasunnon ostaminen. Tänään katsotaan asunnon ostoa omistusasujien näkökulmasta. Mitä kannattaa katsoa asunnoissa, miten asunnon ostaminen eroaa sijoitusasunnon ostoon verrattuna? Olethan jo tutustunut Asuntoasiaa -webinaareihin? Webinaarit ovat 1,5 tunnin pituisia syväsukelluksia aina tiettyyn asuntosijoittamisen aihepiiriin. Asuntoasiaa -webinaarit on rakennettu niin, että jokainen webinaari sisältää kustakin aiheesta kaiken mitä… Lue lisää: Oman asunnon ostaminen – mitä pitää ottaa huomioon?
  • Miten luottotiedot tarkistetaan?
    Miten luottotiedot tarkistetaan? Aina kun olet vuokraamassa asuntoa, aina kannattaa tarkistaa vuokralaisen luottotiedot. Sama pätee tilanteessa vaikka olisit päättänyt hyväksyä merkinnät luottotiedoissa. Luottotiedot tulee tarkastaa aina. Miksi ja miten se tehdään? Luottotietojen tarkistaminen on vain yksi osa hyvän vuokralaisen löytämistä. Huono vuokralainen voi pahimmassa tapauksessa viedä kaikki tuotot vuosiksi ja siksi vuokralainen onkin yksi asuntosijoittamisen… Lue lisää: Miten luottotiedot tarkistetaan?
  • Hitaasti sijoittaminen on myös ihan jees
    Hitaasti sijoittaminen voi olla myös ihan hyvä juttu. Kun itse innostun asioista, innostun niistä isosti. Innostuttuani asuntosijoittamisesta olisin halunnut ostaa mahdollisimman monta asuntoa mahdollisimman nopeasti, mikä ei tietenkään ollut mahdollista. Silloin tuntuu että asiat eivät tapahdu tarpeeksi nopeasti – mikä saattaakin lopulta olla ihan hyvä asia. Ensimmäisten asuntojen kohdalla tulisi opiskella PALJON. Tietoa on tänä… Lue lisää: Hitaasti sijoittaminen on myös ihan jees
  • Miten suojaudun jos korot nousevat?
    Miten suojaudun jos korot nousevat? Miten siis suojaudun korkoriskiltä? Itselläni sekä yritykselläni on paljon lainaa, joten korkojen nousu tuntuisi kassavirrassa. Tällä videolla kerron miten itse olen suojautunut korkoriskiltä. Olethan jo tutustunut Asuntoasiaa -webinaareihin? Webinaarit ovat 1,5 tunnin pituisia syväsukelluksia aina tiettyyn asuntosijoittamisen aihepiiriin. Asuntoasiaa -webinaarit on rakennettu niin, että jokainen webinaari sisältää kustakin aiheesta kaiken… Lue lisää: Miten suojaudun jos korot nousevat?
  • Mitä jos muut osakkaat eivät maksa taloyhtiölainaansa?
    Mitä jos muut osakkaat eivät maksa taloyhtiölainaansa? Olenko minä siis vastuussa naapureiden taloyhtiölainoista, jos he eivät niitä maksa? Kyllä! Asia ei toki ole ihan niin vaarallinen kuin miltä se kuulostaa… Olethan jo tutustunut Asuntoasiaa -webinaareihin? Webinaarit ovat 1,5 tunnin pituisia syväsukelluksia aina tiettyyn asuntosijoittamisen aihepiiriin. Asuntoasiaa -webinaarit on rakennettu niin, että jokainen webinaari sisältää kustakin… Lue lisää: Mitä jos muut osakkaat eivät maksa taloyhtiölainaansa?
  • Taloyhtiön remontit – mistä niistä saa tietoa?
    Taloyhtiön remontit kiinnostavat monia, miten niistä saa tietää? Kun välittäjä tai omistaja myy asuntoa, yleensä he ovat tilanneet isännöitsijältä asiakirjapaketin. Paketista löytyy ainakin yksi asiakirja, jossa remontteja on listattu. Taloyhtiön remontteja, niiden kustannuksia sekä taloyhtiöremonttien ennakointia käyn tarkemmin läpi webinaarissa Taloyhtiön arvionti
  • Miten asuntosijoittamisella tehdään rahaa?
    Miten asuntosijoittamisella tehdään rahaa? Tapoja on vain ja ainoastaan kaksi. Kassavirta sekä rahan määrän eli omaisuuden kasvu. Usein kuulee puhuttavan arvonnoususta, joka on myös osa jälkimmäistä. Tällä videolla käyn läpi näitä kahta tapaa. Olethan jo tutustunut Asuntoasiaa -webinaareihin? Webinaarit ovat 1,5 tunnin pituisia syväsukelluksia aina tiettyyn asuntosijoittamisen aihepiiriin. Asuntoasiaa -webinaarit on rakennettu niin, että jokainen… Lue lisää: Miten asuntosijoittamisella tehdään rahaa?
  • Asuntosijoittaminen osakeyhtiön kautta
    Asuntosijoittaminen osakeyhtiön kautta herättää paljon kysymyksiä. Missä tilanteissa osakeyhtiö kannattaa perustaa? Mitä hyötyjä osakeyhtiön perustamisesta on? Entä mitä haittaa? Olen tehnyt aiheesta myös täysimittaisen webinaarin, jossa käsitellään asuntosijoittamista yrityksen kautta perin pohjin. Webinaari löytyy täältä.
  • Sijoituskuulumisia #01
  • Minkätasoista vuokraa perin?
  • Tavoitteista vielä
  • Taloyhtiö ei saa lainaa
  • Vuokrasääntely on kuin pissa housuissa
  • Hitaasti sijoittaminen on myös ihan jees
  • Alle markkinahintaiset kohteet
  • Asuntosijoittamisen aloittaminen osa 8: Asunnon ostaminen
  • Luottotiedoton vuokralainen – jatkuu
  • Tampereen laitakapungin hinnat
  • Muuttopäivä vuokrasopimuksessa
  • Asuntosijoittajan verotuksen perusteita